Op de tekenplank…

geplaatst in: Tekeningen | 1

Prachtig vind ik ze; de Europese hoornaar (Vespa Crabro). Groot zijn ze ook, ze kunnen wel tot 3,5 cm groot worden (tot wel tweemaal zo groot als een gewone wesp) en zijn daarmee de grootste wespachtige van Nederland. Als zoiets ineens op je tuintafel landt, dan is dat wel indrukwekkend. Toch zijn ze een stuk minder agressief dan gewone wespen (als je tenminste bij hun nest en aanvliegroute daarvan, wegblijft) én het schijnt zo te zijn dat je minder last hebt van gewone wespen als de hoornaar in de buurt is. Há!

WIP hoornaar

Ik wilde al een tijdje een hoornaar tekenen en daar ben ik nu mee bezig. Die van mij is iets langer dan 3,5 cm, namelijk bijna 28 cm (antennen niet meegerekend). Ik hou namelijk van details en op dit formaat kan ik mezelf flink uitleven.

WIP hoornaar

De hoornaar heb ik eerst met potlood geschetst, vervolgens heb ik met inkt de contouren getekend. Daarna heb ik met aquarelverf de basiskleuren aangebracht en toen begon het echte monnikenwerk…stipje voor stipje met de fineliner de details aanbrengen.

WIP hoornaar

Ik ben bijna klaar met mijn eerste stippelronde; nog anderhalve poot en de vleugels. Daarna begint de afwerking en komen er nog de nodige stipjes bij. Daar ben ik nog wel even zoet mee…

Ik vind het zo leuk om te doen, dat ik nog meer groot formaat tekeningen ga maken. Een aantal daarvan zal ik, in beperkte oplage, laten drukken op posterformaat, waaronder deze hoornaar. Heb je misschien belangstelling voor zo’n poster? Hou mijn website dan in de gaten! Heb je liever een originele tekening? Dat kan ook, het lijkt mij leuk om voor je aan de slag te gaan. Neem gerust contact met mij op voor de mogelijkheden.

Tot slot nog een laatste weetje over de hoornaar; de drie stipjes op zijn kop zijn kleine oogjes, ocelli genaamd. Hier kan de hoornaar alleen grote lichtverschuivingen mee waarnemen, maar geen beelden.

  1. Franschman

    Fantastisch gedetailleerd weergegeven. Chapeau !

    Helaas is er een nieuw familielid van deze Vespa in Nederland waargenomen, de Vespa velutina of Aziatische wesp. Deze exoot is via een aardenwerken pot in Bordeaux gekomen, ontsnapt en heeft zich van daaruit verbreid.
    Dit insect voedt zich met nuttige insecten o.a. honingbijen, belangrijke bestuivers in de natuur ( ! ) en is de schrik geworden van imkers omdat ook de nesten, hoog in boomtoppen vrijwel niet te vinden zijn. De bestrijding is overigens niet ongevaarlijk want ze kunnen bij verstoring van het nest lelijk steken ! Wegvangen van koninginnen met wespenvangers in het voorjaar biedt wat soelaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *